CURIOZITATI GEOGRAFICE


 Desi pare imposibil, Marea Adriatica se pare ca nu are... fund! Cercetatorii au descoperit ca imense cantitati de apa dispar zilnic intr-o groapa de pe fundul marii, ei au turnat cantitai mari de vopsea in acel loc pentru a studia fenomenul. In mod normal vopseaua nu se dizolva in apa si ar fi trebuit sa apara la suprafata in apropierea locului unde au fost deversate, dar, nici urma de vopsea la suprafata. Pana in acest moment nu s-a ajuns la nici un rezultat, concluzia fiind ca pe fundul marii exista o groapa imensa, care nu poate fi masurata.


In Australia exista niste stanci care pe parcursul unei zile isi schimba culorile de mai multe ori. La rasaritul soarelui stancile au coloarea roz, apoi la pranz sunt albastre ca mai tarziu sa devina galbene si seara, cand apune soarele sunt rosii ca focul.
Tot in Australia exista un arbore care pentru a rezista in perioadele de seceta atunci cand ploua se umfla ca o damigeana si isi pastreaza apa in tulpina.
In muntii Gara-Taz din Republica Kazaha a fost descoperita o pestera aflata la 160 de metri adancime unde creste o padure de brazi micuti si de asemenea in aceasta pesterea exista si pasari, printre care o specie de porumbei albastri.
In nordul Rusiei exista un lac cu 5 feluri de apa asezate in straturi: apa dulce, apa putin sarata, apa sarata, apa rosie si apa cu hidrogen sulfurat. In fiecare strat traiesc pesti si plante specifice tipului respectiv de apa.
Si in Romania, langa Sibiu exista un astfel de lac cu apa in straturi, ce este neobisnuit la el este ca acesta nu-si schimba adancimea, la fiecare masuratoare a avut 34.5 metri.
            Denumirea continentului Europa provine de la cuvântul fenician "ereb" care înseamnă "apus de soare". Aşa spuneau fenicienii ţinuturilor de la vest de Marea Egee, de unde porneau corăbiile lor spre Marea Mediterană, faţă de Asia, care se situa la răsăritul Soarelui.
Altitudinea maximă este de 4 807 m în Vârful Mont Blanc din Alpi, iar la limita între Europa şi Asia  se află vârful Elbrus, din Munţii Caucazul Mare, de 5 642 m.
Altitudini sub nivelul Oceanului Planetar ( 28 m) se găsesc în apropierea Mării Caspice.
Neavând scurgere în Oceanului Planetar, Marea Caspică este şi cel mai mare lac de pe glob (371 800km2).
Romania este prima ţară din lume cu producţie de petrol înregistrată statistic (1857), cu exploatări între văile râurilor Prahova şi Trotuş.
Depresiunea Coliniară a Transilvaniei este cea mai mare din Europa.
Cea mai nordică localitate este Horodiştea (jud. Botoşani): 48°15'lat. N.
Cea mai sudică localitate este Zimnicea (jud. Teleorman): 43°37'lat. N.
Cea mai vestică localitate este Beba Veche (jud. Timiş): 20°15'long. E.
Cea mai estică localitate este Sulina (jud. Tulcea): 29°41'long. E.

Denumirea “Africa este dată de romani provinciei nou create odată cu cucerirea Cartaginei (secolul II î.Hr.) şi provine de la numele tribului berber  AFRIDI, care locuia în această regiune în secolul I Î.Hr. Denumirea s-a extins apoi pentru tot continentul. Etimololog AFRI = peşteră, în limba berberă, AFRIGO= fără ger, în limba latină, AFAC= uscat, în limba arabă.

Suprafaţa Africii este aproximativ egală cu cea a satelitului natural al Terrei, Luna: 29.287.000km2.





Canalul Suez este cel mai lung canal maritim din lume (161 km); pe acest canal se înregistrează cel mai mare trafic dintre toate canalele maritime (peste 300 mil.t).

Ecuatorul împarte Africa în două părţi, cea nordică fiind mai extinsă decât secţiunea sudică . Ecuatorul trece prin sudul Insulei Sao Tome, pe la sud de Vârful Ruwenzori (5 119 m) şi la nord de Varful Kenya (5 199 m), taie partea septentrională a imensului Lac Victoria şi la sud de capitalele Libreville (Gabon) şi Kampala (Uganda). Trece chiar prin oraşele Kasese (Uganda) şi Giamama (Somalia). Traversează în total şapte ţări.

Kilimandjaro este cel mai înalt munte din Africa (vf. Kibo 5 895 m) şi se află situat la graniţa ce desparte Tanzania de Kenya; este muntele care reproduce toate zonele climato-vegetale ale Globului. Deşi se află situat lângă Ecuator, vârful său este acoperit de gheţari (de tip stea). Localnicii 1-au denumit ,,Casa omătului".
În NE continentului Africa, se află Marea Roşie, considerată ca fiind cea mai caldă mare de pe Glob, cu o temperatură medie anuală de aproape 32°C. Aici s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură a apei, 56°C, în februarie 1956. Marea Roşie are cea mai mare salinitate (concentraţie 40%0) dintre mările deschise, fiind singura mare în care nu se vărsă nici un râu permanent. Comunică cu Golful Aden din Oceanul Indian prin Strâmtoarea Bab-El-Vlaodeb, numită şi ,,Poarta Lacrimilor", datorită faptului că aici s-au scufundat multe corăbii. În privinţa numelui acestei mări sunt două ipoteze: istoricii antici spun că numele i-ar veni de la strămoşii fenicienilor, care ar fi populat pe vremuri coastele ei fierbinţi şi care erau numiţi ,,oamenii roşii; oamenii de ştiinţă susţin că numele mării se datoreşte algelor microscopice ,,trichodesmium erythreum", de culoare roşie, care acoperă fundul stâncos al mării şi care în lumina soarelui orbitor, dă apei o culoare roşie.

Sahara este cel mai mare deşert de pe Glob (8 800 000 km2); ocupă o treime din suprafaţa Africii şi se întinde pe teritoriul a zece ţări (Egipt, Tunisia, Libia, Algeria, Maroc, Mauritania, Ni­ger, Mali, Ciad, Sudan), pe o lungime de 5 100 km de la vest la est. Numele deşertului provine din limba arabă (cuvântul Sahra = deşert). Dunele de nisip ating 200-250 m şi chiar 500 m înălţime. Sahara reprezintă cea mai întinsă aglomerare de dune de pe glob.
În Deşertul Sahara sunt prezente forme ciudate de ciuperci, ace,sfincşi, asemenea ,,Babelor" din Bucegi. Acestea sunt martori de eroziune cunoscute sub denumirea de gara.
Prima însemnare scrisă care atestă existenţa Deşertului Sahara datează din secolul al V-lea î.Hr. de la învăţatul grec Herodot.

Denumirea continentului american a fost dată după numele navigatorului portughez Amerigo Vespucci, primul care a descris cu amănunte pământurrle descoperite.
Triunghiul Bermudelor este locul producerii unui enigmatic fenomen natural. În spaţiul marin, de forma triunghiulară, dintre Insula Bermude, Insula Puerto Rico şi Peninsula Florida acţionează forţe insolite, electromagnetice sau de altă natură. În cadrul expe-diţiei sale, în preajma Insulelor Bahamas Cristofor Columb a zărit o sferă de foc care a făcut înconjurul corabiei sale; în  acelaşi moment busola s-a dereglat, acul ei făcând rotiri complete. În această regiune au dispărut inexplicabil numeroase vase,   avioane  militare şi comerciale. La 5 decembrie 1945, cinci bombardiere care decolaseră de la Fort Lauderdale pentru o misiune de antre-nament au dispărut în plin zbor. Avionul trimis în ajutor a dispărut în zona în care bombardierele continuau sa lanseze mesaje. 
Groenlanda este cea mai întinsă insulă de pe Glob (2 166 086 km2, din care 410 449 km2 neacoperiţi de gheaţă) si cel mai întins teritoriu dependent (parte a regatului Danemarcei, dar care este pe teritoriul Americii). Pe teritoriul Groenlandei se află cea mai mare rezervaţie naturală din lume. Din imensul spaţiu al insulei, rezervaţia ocupă întreaga regiune nordica şi nord-estică. Rezerva-ţia în care trăiesc numeroşi urşi albi, foci şi morse are o suprafaţă de aproximativ 650 000 km2.
Canalul Panama - cu o lungime de 82 km, este canalul cu cel mai lung sistem de ecluze si cel mai adânc din lume (12,5 m). Acesta uneşte Oceanul Atlantic (Marea Caraibilor) cu Oceanul Pacific, scurtând distanţele dintre est si vest cu cel puţin 12 875 km.Lucrările au fost începute de Franţa, şi continuate de SUA, fiind terminate în 1914.

Grand Canyon - până nu demult considerat cel mai adânc canionterestru, măsoară 349 km lungime, 6-30 km lăţime, 1 800 -2 133 m adâncime şi s-a format pe cursul mijlociu al fluviuluiColorado (Arizona) în rocile sedimentare şi cristaline ale Podişului Colorado.
 
Valea Mortii - depresiune deşertică în sud-vestul SUA în care a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură pe termen lung: 48,9°C la umbră timp de 43 de zile consecutiv. 
Landscape Arch este cel mai lung pod natural (88 m), situat în sud-estul statului Utah (SUA). Înălţimea maximă este de 32 m, iar lăţimea minimă este de 1,82 m. Din 1958 nu s-a mai permis accesul pe pod, spre a-1 feri de degradare.

Golden Gate, simbolul oraşului San Francisco, este unul dintre cele mai lungi poduri suspendate ale lumii: 2,7 km în lungime. Mai bine de 20 de ani a deţinut recordul celei mai mari deschideri suspendate din lume: circa 1 280 între turnurile înalte de 227 m, susţinute de cabluri de 91 cm în diametru; a fost dat in folosinţă în 1937.

Mississippi ocupă locul I ca lungime din America şi locul III între fluviile globului. Măsoară 6 429 km de la izvoarele afluentului Missouri (3 950 km) şi este fluviul cu cele mai multe modificări ale cursului din lume.
Sequoia este cel mai înalt copac de pe Pământ, ajungând până la 140 m înălţime. Acest copac creşte la poalele vestice ale Munţilor Sierra Nevada din California, între 2000 şi 2600 m altitudine. Sequoia trăieşte circa 5000 de ani.

Las Vegas Stip este cel mai strălucitor oraş din întraga Americă şi acest fapt se datorează inspiraţiei unui gangster care avea să inaugureze primul club de noapte în decembrie 1946.